Wednesday, March 28, 2007

Standard system

This post is in swedish.

Det är intressant att höra vissa personer prata om standardsystem som en lösning då den egna systemutvecklingen inte fungerar. Nästan som en silver-bullit som ska lösa alla problem som man haft hittills. Det går snabbare och blir billigare säger man. Alla problemen försvinner. Jag tror att standardsystem fungerar jättebra i vissa organisationer och för vissa verksamheter. Det som måste göras före ett införande av vilket system som helst är att fixa till problemen i den egna organisationen först. Samma problem kommer annars dyka upp med den enda skillnad att man har mindre kontroll över projektet och har därför mindre chans att rätta till det som gått snett när man inför ett standardsystem. Det handlar nästan alltid om ledningsproblem när projekten går snett. Dålig styrning och planering mm.

Jag läste en intressant artikel i Computer Sweden idag om Ericssons implementering av SAP. Efter 13 år verkar det äntligen gå bra i projektet och idag är SAP infört på fler än 100 bolag i över 50 länder. Problemet verkar ha varit samma problem som i de flesta projekt som går dåligt, dålig ledning och styrning. Carl-Magnus Månsson som är CIO för Ericsson koncernen listar fem stora utmaningar med införandet av affärssystem.
  1. Effektivisera processerna på ett standardiserat sätt.
  2. Skapa en flexibel arkitektur så att det går att lyfta in och ur funktioner ur ett standardsystem.
  3. Minska antalet system som används och säkerställ kostnadsreduktion hela vägen ner till reducerad hårdvara.
  4. Skapa en gemensam informationsmodell.
  5. Leta efter verksamhetsnära it-kompetens både bland verksamhetsfolk och bland it-folk.

Jag tror att punkt ett, fyra och fem är väldigt kritiska. Jag skulle vilja säga att dessa fem punkter plus att projektledningen samt styrning och ledning högre upp i organisationen är stora utmaningar i alla systemutvecklingsprojekt och att de ofta är alltför underskattade.

Sista delen i artikeln handlar om andra organisationer som också haft stora problem med införandet av SAP. Tex så skickade AGA ut julkort ett år där de bad alla kunder om ursäkt för de problem de haft under året på grund av införandet av SAP. Artikeln avslutas med att säga att "det finns också företag som inte har problem med affärssystem. Särskilt de som inte satsar på stora affärssystem. Som exempel på sådana företag nämner en källa Scania, Ikea, H&M och Toyota".

Läs mer på Computer Sweden del 1, 2 och 3 här och del 4 här.

No comments: